Renate Künast: “Kebap Almanya’nındır”

Mirkelam

Member
Federal Meclis Gıda ve Tarım Komitesi üyesi Renate Künast'ın sözde kebap anlaşmazlığı konusunda net bir duruşu var. Yeşiller Partisi Spiegel'e “Kebap Almanya'ya aittir” dedi. 1970'lerden bu yana servis edildiği Berlin'de uzun zamandır geleneksel bir yemek olmuştur.

Bunun arka planında, Türkiye'den Uluslararası Döner Federasyonu'nun, döner kebap terimini AB nezdinde “garantili bir geleneksel uzmanlık” olarak koruma altına alma girişimi yer alıyor. Almanya'daki çok sayıda kebap çeşidi artık bu şekilde adlandırılmayacak. Künast, Türklerin talebini “sportmenlik dışı bir siyasi geri dönüş” olarak değerlendiriyor.


Bakanlık, planlanan AB prosedürleri uyarınca Federal Tarım ve Gıda Dairesi'nin (BLE) AB Komisyonu'na itirazda bulunduğunu açıkladı. Brüksel otoritesi şu anda bunu inceliyor ve gerekirse bir “istişare prosedürü” başlatacak. O zaman Almanya ile Türkiye'nin bu çerçevede anlaşmaya varması gerekecekti.

Steinmeier'in hatası tartışmaya yol açabilirdi


Onlarca yıldır Berlin'deki kebap şişleri fark edilmedi, ancak başvuru Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaretinin hemen ardından AB'ye sunuldu. Nisan ayında Steinmeier, 60 kilogram ağırlığındaki donmuş kebap şişini hediye olarak getirmiş ve daha sonra Berlinli bir büfe sahibi bunu Türklere ikram etmişti. Jest, Türk göçmenlerin Almanya'daki yaşam başarılarına bir saygı duruşu niteliğindeydi. Pek çok kişi tükürüğün talihsiz bir hediye olduğunu düşünüyordu çünkü önyargıları aktarıyordu.


AB Komisyonu'nun artık karar vermesi için altı ayı var. Karar ne olursa olsun “Berliner Schnauze” isminin ellerinden alınmayacağına inanan Künast, “Berlin'de kebap her zaman kebap olarak anılacak.”