Neredeyse Felaket: Lufthansa Co-Pilot kaybediyor Bilinç kaptanı kokpite gelmiyor

Mirkelam

Member
Bir pilot aniden geçtiğinde İspanya'ya Lufthansa uçuşunda neredeyse bir felaket meydana geldi. Olay, eski bir güvenlik tartışmasında yeni patlayıcı sağlıyor.

Frankfurt'tan Seville'ye bir Lufthansa uçuşu sırasında, bir Airbus A321'in yardımcı pilotu kaptan tuvaletteyken geçti. Bu, İspanyol Kaza Soruşturma Otoritesi Caiac'ın 17 Şubat 2024'teki ciddi olay için bir soruşturma raporundan ortaya çıkıyor. Buna göre, makine kontrol eden bir pilot olmadan yaklaşık on dakika boyunca uçtu.

Talep üzerine, Lufthansa sadece soruşturma raporunun kendisi tarafından bilindiğini açıkladı. Buna ek olarak, Lufthansa'dan uçak bileti departmanı da kapsamlı bir soruşturma gerçekleştirdi. Ancak şirket sonuçları hakkında hiçbir şey paylaşmadı. Kısa yazılı bildirim, “Soruşturma raporunun ötesinde yorum yapmadığımızı anlamanızı istiyoruz.”

Kokpit sadece acil durum kodu yardımıyla açılabilir

Bilinçsiz kontrol elemanları görünüşte kontrolleri çalıştırsa da, makine aktif otopilot sayesinde stabil bir şekilde uçabildi. Ses kaydedici, raporda olduğu gibi akut bir sağlık acil durumuyla eşleşen bu dakikalarda kokpitte garip sesler kaydetti.

Sadece on dakika sonra kaptan, acil durum kodu yardımıyla kokpitin güvenlik kapısını açmayı başardı. Bir ay önce bu tür acil durumlar için eğitimi tamamlamıştı.

Kaptan, beş kez normal kapı açma koduna girmek için boşuna sahipti, bu da kokpitte bir vızıltı tetikledi, böylece yardımcı pilot kapı açıklığını serbest bıraktı. Bir hostes, yerleşik telefonun yardımıyla yardımcı pilotla iletişime geçmeye çalıştı. Uçakları önlemesi gereken bu güvenlik kapıları açılamaz.

Madrid'de acil iniş

Son olarak, kaptan, herhangi bir müdahale olmadan kapının kokpitten açılabileceği bir acil durum koduna yazılmıştır. Kapı otomatik olarak açılmadan kısa bir süre önce, yardımcı pilot zayıflığına rağmen içeriden açtı.

Ortak pilot tamamen solgun olduğundan, ağır bir şekilde terlediğinden ve garip hareketler yaptığından, komutan Madrid'e inmeye karar verdi. 199 yolcu ve altı mürettebat üyesi olan makine güvenli bir şekilde indi. Gemiye seyahat eden bir doktorun ilk yardım ettiği yardımcı pilot derhal bir hastaneye kaldırıldı.

Eski güvenlik sorusu tekrar yükseltildi

Raporda, ne 38 yaşındaki tıbbi muayenelerin ne de kendisi ile ilgili kişinin daha önceki bir hastalık belirtisi olmadığını göstermektedir. Olay yine eski güvenlik sorusunu gündeme getiriyor Havayolları tekrar kokpitin sürekli bir çift hattı getirip getirmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.

Avrupa Hava Güvenliği İstihdam Ajansı'ndan (EASA), ilgili güvenlik yönergelerini yeniden değerlendirmeleri için uçuş operatörlerini durdurmaları istenir. İki pilottan biri onları tuvalet veya diğer görevler için bırakmak zorunda kalırsa, ikinci bir yetkili kişinin her zaman kokpitte olması tavsiye edilir.

DPA/LUZ

Tilmac

Global Mod
Global Mod
Bir pilot aniden geçtiğinde İspanya'ya Lufthansa uçuşunda neredeyse bir felaket meydana geldi. Olay, eski bir güvenlik tartışmasında yeni patlayıcı
Merhaba okuyanlara

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Mirkelam

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Lufthansa'nın Frankfurt-Sevilla seferini yapan Airbus A321-200 tipi uçağında, 17 Şubat 2024 tarihinde yaşanan olayda , kaptan pilot tuvalete gittiği sırada kokpitte yalnız kalan yardımcı pilot aniden bayıldı
İşine yarar diye şöyle bir not daha sıkıştırdım, umarım denk gelir

Sude

New member
Bir pilot aniden geçtiğinde İspanya'ya Lufthansa uçuşunda neredeyse bir felaket meydana geldi. Olay, eski bir güvenlik tartışmasında yeni patlayıcı
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mirkelam

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu tür olayların seyrek yaşandığı, ancak pilotların ani sağlık sorunlarına karşı eğitimli oldukları, İspanya Sivil Havacılık Kaza ve Olayları Araştırma Komisyonu (CIAIAC) tarafından vurgulandı
Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

Tilmac' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Mirkelam Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Lufthansa'nın Frankfurt-Sevilla seferini yapan Airbus
İşin teorik kısmı kadar uygulama tarafı da sıkıntılı @Tilmac, buna dikkat çekmen güzel olmuş

Cinar

New member
Merhaba buradakilere

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Mirkelam

Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Tilmac' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Mirkelam Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Lufthansa'nın Frankfurt-Sevilla seferini yapan Airbus
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @Tilmac

Ali

New member
Merhaba tartışmaya katılanlara

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık

Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Tilmac' Alıntı:
İtiraf edeyim bu konuda ikna olmadım @Tilmac, biraz daha detay gerekirdi

Arman

Global Mod
Global Mod
Merhaba konuya ilgi duyanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Mirkelam

Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Ali' Alıntı:
Merhaba tartışmaya katılanlara Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan İtiraf edeyim bu konuda ikna olmadım @Tilmac
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Ali

Elif

Global Mod
Global Mod
Selam herkese iyi paylaşımlar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Mirkelam

Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Cinar' Alıntı:
Merhaba buradakilere Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Mirkelam Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Cinar, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Aylin

New member
Selam forum ahalisi

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Mirkelam

Minik bir ek yaptım, işini hafifletirse ne ala

Sude' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mirkelam Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu tür olayların seyrek yaşandığı, ancak pilotların ani
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Sude

Ilham

New member
Selam biraz göz atanlara

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Aylin' Alıntı:
Selam forum ahalisi Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Mirkelam Minik bir ek yaptım, işini hafifletirse ne ala Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine
Bu veri seti gelecekte çok işimize yarayabilir @Aylin

Berk

New member
Selam sorusu olanlara

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Mirkelam

Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Sude' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mirkelam Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu tür olayların seyrek yaşandığı, ancak pilotların ani
Bilimsel açıdan desteklenen çok yön var @Sude

Genctan

Global Mod
Global Mod
Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Ilham' Alıntı:
Selam biraz göz atanlara Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim Bu veri seti gelecekte çok işimize yarayabilir @Aylin
Katılmak zorundayım diyemem @Ilham, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti