Dul Ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu ?

Ali

New member
Dul ve Yetim Aylığı Nedir?

Dul ve yetim aylığı, sigortalı bir çalışanın veya emeklinin vefatının ardından geride kalan eş ve çocuklarına bağlanan sosyal güvenlik ödemeleridir. Bu aylıklar, ölen kişinin sosyal güvenlik primleri ve emeklilik statüsüne göre hesaplanır.

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu?

2025 yılı itibarıyla, dul ve yetim aylıklarına yapılan artışlarla birlikte, en düşük emekli maaşı 12.500 TL'den 14.469 TL'ye yükselmiştir. Bu artış, dul ve yetim aylıklarına da yansımıştır. Örneğin, yüzde 75 oranında dul maaşı alan bir kişi için taban maaş 14.713 TL olarak belirlenmiştir. citeturn0search10

Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Dul ve yetim aylığı alabilmek için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

- **Dul Aylığı İçin:**

- Sigortalı eşin vefat etmiş olması.

- Eşin vefatından sonra yeniden evlenmemiş olmak.

- **Yetim Aylığı İçin:**

- Sigortalı ebeveynin vefat etmiş olması.

- 18 yaşını doldurmamış olmak (öğrenim durumuna göre 25 yaşına kadar uzayabilir).

Ayrıca, dul ve yetim aylığı başvuruları için gerekli belgeler arasında başvuru dilekçesi, kimlik belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve sigortalının ölüm belgesi yer alır. citeturn0search3

Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular, ikametgahın bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilçe veya il müdürlüklerine şahsen yapılabilir. Ayrıca, e-Devlet üzerinden de başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Başvuru sırasında istenilen belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması önemlidir. citeturn0search3

Dul ve Yetim Aylığı Ne Zaman Yatar?

Dul ve yetim aylıkları, başvurunun onaylanmasının ardından her ayın belirli bir günü hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılır. Ödeme günleri, SGK tarafından belirlenen takvime göre değişiklik gösterebilir.

Dul ve Yetim Aylığı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Dul ve yetim aylığı hesaplaması, ölen kişinin prime esas kazancı, sigortalılık süresi ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeme gün sayısına göre yapılır. Ayrıca, hak sahiplerinin sayısı ve durumları da aylık tutarını etkiler.

Dul ve Yetim Aylığı Zamları Ne Zaman Yapılır?

Dul ve yetim aylıklarına yapılan zamlar, genellikle her yıl Ocak ayında uygulanır. Ancak, zam oranları ve tarihleri hükümetin ekonomik politikalarına ve enflasyon oranlarına göre değişiklik gösterebilir.

Dul ve Yetim Aylığı Bayram İkramiyesi Alabilir Mi?

Evet, dul ve yetim aylığı alan hak sahipleri, emeklilerle aynı şartlarda bayram ikramiyesinden yararlanabilirler. Bayram ikramiyesi tutarı ve ödeme tarihleri, her yıl belirlenen takvime göre değişir. citeturn0search8

Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

- Başvuru dilekçesi

- Kimlik belgesi

- Vukuatlı nüfus kayıt örneği

- Sigortalının ölüm belgesi

- Erkek çocuklar için öğrenci belgesi (varsa)

Eksik veya hatalı belgeler, başvurunun reddedilmesine neden olabilir.

Dul ve Yetim Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?

Dul ve yetim aylığı, aşağıdaki durumlarda kesilebilir:

- Hak sahibinin yeniden evlenmesi (dul aylığı için)

- Hak sahibinin sigortalı bir işte çalışmaya başlaması ve gelirinin belirli bir tutarı aşması

- Hak sahibinin 18 yaşını doldurması (öğrenim durumuna göre 25 yaşına kadar uzayabilir)

Bu durumlar, aylığın kesilmesine veya tutarının azaltılmasına neden olabilir.

Dul ve Yetim Aylığı Hangi Kurum Tarafından Ödenir?

Dul ve yetim aylıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Ödemeler, hak sahiplerinin banka hesaplarına veya PTT aracılığıyla yapılır.

Dul ve Yetim Aylığı Hangi Durumlarda Bağlanır?

Dul ve yetim aylığı, sigortalı bir kişinin vefatının ardından, geride kalan eş ve çocuklarına bağlanır. Bağlanma şartları, yukarıda belirtil