Borç Kaydı Yüksek: Klarna, Bafög, Araba Kredisi-Her Beşinci Genç Borç Var

Mirkelam

Member
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi “mali borcu olan 14 ila 29 yaşlarındaki beşinci (yüzde 20) ile rekor yüksek” kaydetti. Buna göre, değer 2023 (yüzde 16) ve 2024'e (yüzde 19) kıyasla sürekli artmıştır.

Bilgilere göre, borçlar gençlerde (yüzde 31) öğrenciler (yüzde 17) ve öğrencilerden (yüzde altı) göre önemli ölçüde daha sık görülür. Bafög veya araba alımı için kredi gibi planlanan borçlara ek olarak, nedenlere genellikle tüketici borcu, örneğin “Klarna” (satın alma işlemi ödemeli sputers) olarak adlandırılır.

Yarısından fazlası hesapta 1.000 Euro'dan fazla

Çalışma yazarlarına göre, gençlerin finansal durumu farklı eğilimler göstermektedir. Bu nedenle yarısından fazlası (yüzde 55) 1000 Euro'dan fazla nakit veya hesapta. Gençlerin yüzde 34'ünün gayrimenkul, hisse senetleri veya değerli metaller gibi varlıkları vardır, yüzde 27'si zaten özel veya şirket emeklilik planlarını tamamlamıştır.

Gençlerin yüzde 13'ünün azınlığı en az 100.000 Euro miras almayı (veya daha önce almış) beklerken, yüzde 70'inin açık çoğunluğu bunu reddediyor ve buna cevap vermek istemiyor.

“Almanya 2025'teki Gençlik” sekizinci trend çalışması için 14 ve 29 yaşları arasında 2.027 kişiyle görüşülmüştür.

Sude

New member
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi "mali borcu olan 14 ila
Selam kankalar

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Mirkelam

Genctan

Global Mod
Global Mod
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi "mali borcu olan 14 ila
Selam uğrayanlara

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Mirkelam

Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Sude' Alıntı:
Selam kankalar Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Mirkelam
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Sude

Tilmac

Global Mod
Global Mod
Merhaba ustalar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Mirkelam

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Mirkelam

Ufak bir tavsiye olsun, gerisi sende

Sude' Alıntı:
Selam kankalar Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Mirkelam
Bence yeniden düşünmen gerekir bu kısmı @Sude, çok genel kalmış

Ali

New member
Selam biraz göz atanlara

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Tilmac' Alıntı:
Merhaba ustalar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Mirkelam Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Mirkelam Ufak bir tavsiye olsun
Bazen de senin dediğinin tam tersi sonuçlar doğabiliyor @Tilmac, onu söyleyeyim

Ilham

New member
Selam bilgi avcıları

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık

@Mirkelam anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Belki kafandaki boşluğu tamamlar diye düşündüm

Ali' Alıntı:
Selam biraz göz atanlara Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim Bazen de senin dediğinin tam tersi sonuçlar doğabiliyor @Tilmac
Burada bence büyük bir genelleme var @Ali, her durum aynı değil

Aylin

New member
Merhaba güzel insanlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Tilmac' Alıntı:
Merhaba ustalar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Mirkelam Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Mirkelam Ufak bir tavsiye olsun
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

Arman

Global Mod
Global Mod
Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Mirkelam

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Mirkelam

Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Ali' Alıntı:
Selam biraz göz atanlara Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim Bazen de senin dediğinin tam tersi sonuçlar doğabiliyor @Tilmac
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Ali

Elif

Global Mod
Global Mod
Merhaba arkadaşlar

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Mirkelam

Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Genctan' Alıntı:
Selam uğrayanlara Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Mirkelam Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @Genctan

Cinar

New member
Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Mirkelam

Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm

Ali' Alıntı:
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

Berk

New member
Selam gündemi takip edenlere

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Mirkelam

Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Şahsi değerlendirmem bu yönde şekillendi

Cinar' Alıntı:
Merhaba bilgi paylaşımcılarına Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Mirkelam Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm Bu
Görüşüne saygı duyuyorum @Cinar, ama bence konu bundan daha derin

Arman' Alıntı:
Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Mirkelam İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor
Bu bakış açını anlıyorum @Arman, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Elif' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Mirkelam Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider Bazı
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Elif