Vişne bir meyvedir bu mucizevî meyve hem yemeklerde hem de ilaç yapımında kullanılmaktadır. Vişne çeşit olarak geniş bir alana sahiptir. 270 çeşidi vardır. Ancak sadece birkaç çeşidini piyasa da görmekteyiz ve tüketmekteyiz. Sağlık açısından da vişne idrar üretimini arttırmak ve sindirim sistemini hızlandırmak amacıyla tüketilir. Geniş çaplı bir alanda faydası bulunmaktadır. Osteoartrit, kas ağrısı, egzersiz ile ilgili kas hasarı, gut, uykusuzluk içinde kullanım alanları bulunmaktadır. Tüketilen gıdalarda vişne direkt olarak yenmelidir ya da lezzet vermesi için yiyeceklerin içerisine katılmalıdır. İmalatta ise vişne şurubu haline getirilmektedir. Vişne melatonin maddesi içermektedir bu madde ise uyku düzenini sağlamak açısından etkilidir.
Vişnenin Faydaları Nelerdir?
Vişnenin Sağlığa Faydaları
Normal miktarda tüketildiğinde hamile ve emziren kadınlarda herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Çok fazla tüketmemek gerekmektedir. Eğer ki gut ile başa çıkmak istiyorsanız küçük miktarlarla başlayın şeker ilavesi yapmadan tüketmelisiniz. Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman ise vişne tüketiminin sadece yedi gün boyunca günde iki kez vişne suyu tüketimi yeterli olacaktır.
Vişnenin Faydaları Nelerdir?
Vişnenin Sağlığa Faydaları
- Meyve ve sebzelerde antosiyanin olarak bilinen antioksidan fitokimyasallar vişne meyvesinde zengin olarak bulunmaktadır. Fitokimyasallar vişne ye parlak ve kırmızı rengi vermektedir. Antosiyaninler ise sağlık açısından ve kan dolaşımı için faydalıdır. Vişnenin sahip olduğu antioksidan C vitamini, bağışıklık sistemi için faydalıdır. Yani buradan anladığımız üzere vişnenin güçlü bir antioksidan olduğunu öğrenmekteyiz.
- Tıp alanında yapılan araştırmalara göre vişnenin kansere yol açan etkenleri engelleyebilecek bir güce sahip olduğu söylenmektedir. Sadece vişne ve kirazda bulunan kimyasal perilil alkol, limonen ve ellajik meme kanseri, akciğer kanseri, karaciğer kanseri, deri ve bağırsak kanserine karşı koruyucu bir özellik sergiler.
- Vişne içerisinde aynı zamanda güçlü bir antioksidan olarak bilinen kuercetini bulunmaktadır. Bu antioksidan türünün LDL seviyelerini oksidize etmesi kalp krizi ve felç riskini de oldukça az bir seviyeye indirdiği görülmektedir.
- Gut hastalığına ve uykusuzluk sorununa iyi gelmektedir.
- Düzenli vişne tüketimi ağrıları hafifletir. Göz sağlığı açısından ise vişnede bulunan A vitamini C ve E vitamininin faydaları bulunmaktadır.
- Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir. Demir emilimi sağladığı için ise vücudun enfeksiyonlara karşı direncini kuvvetlendirir.
- Sindirim sistemini düzenler. Böbrek taşı, bağırsak iltihabı, safra taşı, hemoroiti azaltır.
- Gün boyu yorulan kaslarınızın onarımını hızlandırır.
- Kan şekeri, kolesterol ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.
Normal miktarda tüketildiğinde hamile ve emziren kadınlarda herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Çok fazla tüketmemek gerekmektedir. Eğer ki gut ile başa çıkmak istiyorsanız küçük miktarlarla başlayın şeker ilavesi yapmadan tüketmelisiniz. Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman ise vişne tüketiminin sadece yedi gün boyunca günde iki kez vişne suyu tüketimi yeterli olacaktır.