Libya: Ölü sayısı 11.300’e yükseldi – kolera salgınıyla ilgili endişeler

Mirkelam

Member
panorama Libya

Ölü sayısı 11 bin 300’e yükseldi – Kolera salgını endişesi



6:38 itibariyle| Okuma süresi: 3 dakika




Kurtarma ekipleri özellikle hasar gören Darna şehrinde çalışıyor




Kurtarma ekipleri özellikle hasar gören Darna şehrinde çalışıyor

Kaynak: dpa/Hamza Türkiye


BM’ye göre Libya’nın yıkılan Darna kentinde 11 bin 300 civarında kişi hayatını kaybetti. 10.000’den fazla kişi hâlâ kayıp. Ayrıca salgın riski de artıyor. Bu nedenle insanlardan çeşmenin yanına bile gitmemeleri istendi.





DLibya’da sel felaketinde ölenlerin sayısı ciddi oranda artmaya devam ediyor. BM Acil Yardım Ofisi’ne (OCHA) göre, yalnızca ciddi şekilde etkilenen liman kenti Darna’da yaklaşık 11.300 kişi öldü. 10.100 kişi ise hâlâ kayıp. Cumartesi günü (yerel saat) yayınlanan bir rapora göre, arama ve kurtarma ekipleri hayatta kalanları aramaya devam ettikçe bu sayıların artması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) daha önce şu ana kadar yaklaşık 4.000 ölümün tespit edildiğini bildirmişti. “Daniel” fırtınası geçtiğimiz Pazar günü Kuzey Afrika’daki iç savaş ülkesini vurdu ve yıkıcı sellere yol açtı.

Artık ülkede mide-bağırsak hastalığı kolerasının olası bir salgını konusunda endişeler var. Uluslararası yardım çalışanları Darna’daki “felaket niteliğindeki insani durumdan” ve kaotik koşullardan bahsediyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü Cuma akşamı “Yardım koordinasyonuna acilen ihtiyaç var” dedi. İlk acil yardım ekibiniz perşembe gününden beri sahada. Cenevre’deki BM acil durum koordinatörü Martin Griffiths, hayatta kalanların kolera endişeleri ve temiz su eksikliği nedeniyle acilen barınma, gıda ve temel tıbbi bakıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.


ayrıca oku


11 Eylül 2023, Libya, Darna: Libya hükümeti tarafından sağlanan bu görüntüde, Libya'nın Darna kentinde sel nedeniyle sürüklenen bir araba kısmen ağaçlarda asılı duruyor.  Akdeniz fırtınası Daniel, Libya'da yıkıcı sellere neden oldu, barajları deldi, mahalleleri tamamen yıkadı ve Kuzey Afrika ülkesinin doğusundaki birçok kıyı kasabasındaki evleri yok etti.  Fotoğraf: -/AP/dpa aracılığıyla Libya hükümeti - DİKKAT: Yalnızca editoryal kullanım için ve yalnızca yukarıdaki alıntıların tam olarak belirtilmesiyle +++ dpa-Bildfunk +++






Arab News gazetesinin haberine göre, ülkenin batısındaki başkent Trablus’taki Sağlık Bakanlığı, Darna’da ceset, hayvan leşleri, çöp ve kimyasal maddelerle kirlenmiş yeraltı sularının bulunduğu uyarısında bulundu. Sağlık Bakanı İbrahim El Arabi’nin, “İnsanları Darna’daki kuyuların yakınına gitmemeye çağırıyoruz” dediği kaydedildi.


BİLDİRİ - 14 Eylül 2023, Libya, Darna: Türk yardım kuruluşu İHH tarafından sağlanan bu fotoğrafta, kurtarma ekipleri bir ceset çıkarıyor.  Libya'da yaşanan korkunç sel felaketinin ardından olağanüstü hal durumu devam ediyor.  Yalnızca ciddi şekilde etkilenen liman kenti Darna'da on binlerce kişinin ölmesinden endişe ediliyor.  Fotoğraf: Kredisiz/IHH/AP/dpa - DİKKAT: Yalnızca editoryal kullanım için ve yalnızca yukarıdaki alıntıların tam olarak belirtilmesi ile +++ dpa-Bildfunk +++




Yardımcılar hâlâ ölüleri enkaz altından çıkarmaya çalışıyor. Afet bölgesinde salgın riski var

Kaynak: dpa


İç savaşın yıprattığı ülke aslında bölünmüş durumda; Trablus’taki hükümetin yanı sıra ülkenin doğusunda ikinci bir hükümet daha var. İki kamp birbirine düşman ve bazen Libya’daki felaket durumu hakkında çelişkili bilgiler veriyor. Rekabet aynı zamanda yardım çabalarının koordine edilmesini de zorlaştırıyor.

Darna felaket bölgesinde kaotik durum


Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi başkanı Cuma günü Al-Wasat haber sitesine yaptığı açıklamada, Darna’da düzinelerce çocuğun kirli su nedeniyle hastalandığını söyledi. 55 çocuğun yıkıcı sel nedeniyle yerlerinden edilen ailelerden geldiği söylendi. Sahil kentinde içme suyu atık sulara karışıyor. MSF tıbbi operasyonlar koordinatörü Manoelle Carton, “Bunun gibi bir felaketin ardından, hastalıkların kirli içme suyundan yayılmasından gerçekten endişe duyuyoruz” dedi. Sorunun boyutunu tahmin etmek hâlâ güç.

Genel olarak afet bölgesindeki durum kafa karıştırıcı olmaya devam ediyor. Carton, “Buradan ve yurt dışından çok sayıda gönüllü var” dedi. “Herkes yardım etmek istiyor ama bu çok fazla, kaotik bir hal alıyor.” Sitede çok fazla kaynak var ama şehrin farklı yerlerine gidip nerede neye ihtiyaç duyulduğunu görmek için trafik sıkışıklığında saatler harcıyorsunuz. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun operasyon başkanı, anlaşma eksikliği olduğunu söyledi.


ayrıca oku








“Libya’daki insani durum felakettir. Libya’daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi sözcüsü Bashir Omar, Alman Basın Ajansı’na yaptığı açıklamada, ihtiyaçlar, Libya’da çalışan tüm uluslararası kuruluşların ve yerel yetkililerin yeteneklerinden daha fazla” dedi. Ayrıca Sınır Tanımayan Doktorlar koordinatörü Carton, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan sayısız insan hakkında bilgi verdi. “Herkes bunu istiyor, sokaktaki insanlar, doktorlar, korkunç şeyler görmüş insanlar ve tüm ailesini kaybeden insanlar.”