dünya işleri Kötü iklim dengesi
Pestisit kalıntıları ve zayıf ekolojik denge erkenci çilekleri bozar
10:37 itibariyle| Okuma süresi: 2 dakika
“Öko-Test” dergisi yerel çilekleri beklemenizi tavsiye ediyor
Kaynak: dpa-tmn/Christin Klose
Binlerce kilometre kat ettikleri açık olsa da, çoğu erkenci çileğe karşı koyamaz. “Öko-Test”, kırmızı meyvelerin yetiştirildiği ekolojik ve sosyal koşulları inceledi. Sonuç ayıltıcıdır.
Gat, kırmızı, şişkin: bir tablo gibi görünürler ve alışverişe gittiğimizde bize gülümserler. Birçoğu da onları kapmayı ve alışveriş arabalarına kaseler veya hatta bütün çilek paletlerini koymayı sever. Ancak, erken mevsimde kırmızı meyvelerle kendinizi biraz erken yazın şımartırsanız, aynı anda bol miktarda şüpheli böcek ilacı ve ağır bir ekolojik sırt çantası satın alırsınız. “Öko-Test” dergisinin (sayı 5/2023) çıkardığı sonuç bu.
Organik testi yapanlar, ilk çileklerin daha çok bir karıştırıcı olup olmadığını ve belki de tatlılık ve aromadan yoksun olup olmadığını incelemediler. İçlerinde hangi pestisit olup olmadığını, nereden geldiklerini, hangi ekolojik ve sosyal koşullarda ve hangi sulama stratejileriyle yetiştirildiğini bilmek istediler.
İki “iyi” çilek – ama mide ağrısı ile
Sonuç: İspanya ve Mısır’dan gelen 14 büyük süpermarket zincirinden ve organik pazarlardan test edilen 500 g’lık paketlerden yalnızca ikisi genel bir “iyi” notu elde etti: Bunlar, Edeka’dan 2. sınıf pestisit içermeyen organik çileklerdir (7. .98) 500 gr için avro) ve Rewe (500 gr için 4,98 avro).
ayrıca oku
Bununla birlikte, “iyi” mide ağrısıyla geldi çünkü neredeyse tüm test çilekleri gibi, güney İspanya’dan geliyorlar ve plastik brandalar altında devasa monokültürlerde büyüyorlar. Testi yapanlar ayrıca oradan Almanya’ya kamyonla 2.500 kilometre yol kat etmek zorunda kalacakları ve az yağış alan Endülüs’te WWF hesaplamalarına göre kilogram başına yaklaşık 300 litre su tüketecekleri için rahatsız oldular. Ama yine de iklim için en kötü seçim olan Mısır’dan getirilen kırmızı meyvelerden daha iyi.
Püskürtmeler de sınır değerin altında sorunludur
12 ürün neredeyse hiç önerilmedi, bunlardan ikisi “tatmin edici”, altısı “yeterli”, ikisi “zayıf” ve biri “yetersiz” olarak derecelendirildi. Ana eleştiri noktası: Genellikle farklı pestisitlerden elde edilen bütün kokteyller bulundu. İzin verilen sınır değerlerin altında olsalar bile, arılara zehirli oldukları için “Öko-Test” tarafından sorunlu görülür.
“Öko-Test”e göre, çileğin fiyatı en azından kalitenin bir göstergesi gibi görünüyor: testteki en pahalı iki üründen biri (7,98 avro) “iyi”, en ucuzu (1,94 avro) aldı. bir “yetersiz”. Testçilerin sonucu: Yerel bölgesel çilekleri beklemek en iyisidir.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e şu adresten abone olun: spotify, Apple Podcast’leri, derin dondurucu, Amazon Müzik veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.
Pestisit kalıntıları ve zayıf ekolojik denge erkenci çilekleri bozar
10:37 itibariyle| Okuma süresi: 2 dakika
“Öko-Test” dergisi yerel çilekleri beklemenizi tavsiye ediyor
Kaynak: dpa-tmn/Christin Klose
Binlerce kilometre kat ettikleri açık olsa da, çoğu erkenci çileğe karşı koyamaz. “Öko-Test”, kırmızı meyvelerin yetiştirildiği ekolojik ve sosyal koşulları inceledi. Sonuç ayıltıcıdır.
Gat, kırmızı, şişkin: bir tablo gibi görünürler ve alışverişe gittiğimizde bize gülümserler. Birçoğu da onları kapmayı ve alışveriş arabalarına kaseler veya hatta bütün çilek paletlerini koymayı sever. Ancak, erken mevsimde kırmızı meyvelerle kendinizi biraz erken yazın şımartırsanız, aynı anda bol miktarda şüpheli böcek ilacı ve ağır bir ekolojik sırt çantası satın alırsınız. “Öko-Test” dergisinin (sayı 5/2023) çıkardığı sonuç bu.
Organik testi yapanlar, ilk çileklerin daha çok bir karıştırıcı olup olmadığını ve belki de tatlılık ve aromadan yoksun olup olmadığını incelemediler. İçlerinde hangi pestisit olup olmadığını, nereden geldiklerini, hangi ekolojik ve sosyal koşullarda ve hangi sulama stratejileriyle yetiştirildiğini bilmek istediler.
İki “iyi” çilek – ama mide ağrısı ile
Sonuç: İspanya ve Mısır’dan gelen 14 büyük süpermarket zincirinden ve organik pazarlardan test edilen 500 g’lık paketlerden yalnızca ikisi genel bir “iyi” notu elde etti: Bunlar, Edeka’dan 2. sınıf pestisit içermeyen organik çileklerdir (7. .98) 500 gr için avro) ve Rewe (500 gr için 4,98 avro).
ayrıca oku
Bununla birlikte, “iyi” mide ağrısıyla geldi çünkü neredeyse tüm test çilekleri gibi, güney İspanya’dan geliyorlar ve plastik brandalar altında devasa monokültürlerde büyüyorlar. Testi yapanlar ayrıca oradan Almanya’ya kamyonla 2.500 kilometre yol kat etmek zorunda kalacakları ve az yağış alan Endülüs’te WWF hesaplamalarına göre kilogram başına yaklaşık 300 litre su tüketecekleri için rahatsız oldular. Ama yine de iklim için en kötü seçim olan Mısır’dan getirilen kırmızı meyvelerden daha iyi.
Püskürtmeler de sınır değerin altında sorunludur
12 ürün neredeyse hiç önerilmedi, bunlardan ikisi “tatmin edici”, altısı “yeterli”, ikisi “zayıf” ve biri “yetersiz” olarak derecelendirildi. Ana eleştiri noktası: Genellikle farklı pestisitlerden elde edilen bütün kokteyller bulundu. İzin verilen sınır değerlerin altında olsalar bile, arılara zehirli oldukları için “Öko-Test” tarafından sorunlu görülür.
“Öko-Test”e göre, çileğin fiyatı en azından kalitenin bir göstergesi gibi görünüyor: testteki en pahalı iki üründen biri (7,98 avro) “iyi”, en ucuzu (1,94 avro) aldı. bir “yetersiz”. Testçilerin sonucu: Yerel bölgesel çilekleri beklemek en iyisidir.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e şu adresten abone olun: spotify, Apple Podcast’leri, derin dondurucu, Amazon Müzik veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.