Hollanda: Lahey'deki Eritre toplantılarında ciddi ayaklanmalar yaşandı

Mirkelam

Member
panorama Hollanda

Lahey'deki Eritre toplantılarında ciddi isyanlar



21:51 itibarıyla| Okuma süresi: 2 dakika


Lahey'de iki Eritreli grup arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Taşlar atıldı, arabalar ateşe verildi. Polis biber gazı kullanmak zorunda kaldı.





BCumartesi akşamı Hollanda'nın Lahey kentindeki Eritrelilerin toplantısında ciddi isyanlar çıktı. Polis, akşam saatlerinde Eritreli iki grup arasında taş atılan şiddetli çatışmalar yaşandığını söyledi. Televizyon görüntülerinde de görüldüğü gibi polis arabaları, bir otobüs ve diğer arabalar isyancılar tarafından ateşe verildi ve etkinlik binası ağır hasar gördü. Çevik kuvvet polisi şiddet uygulayanlara karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Belediye başkanı ayaklanmaların olduğu yerde olağanüstü hal ilan etti ve bu da polise daha fazla yetki verdi.

Polise göre, başlangıçta ne ölçüde yaralanma veya tutuklama olduğu belli değildi. Başlangıçta kavgayı tam olarak neyin tetiklediği bilinmiyordu. Son zamanlarda Almanya'daki ve diğer ülkelerdeki Eritreliler arasındaki toplantılarda tekrarlanan ciddi şiddet olayları yaşandı. Afrika Boynuzu'ndaki ülkede diktatörlük hükümetinin destekçileri ve muhalifleri bir araya geldi.

Geçen yaz, Hessen'in Gießen kentindeki Eritre festivalinde çıkan ayaklanmalarda 26 polis memuru yaralandı. Sadece birkaç hafta sonra İsveç'in Stockholm kentinde Eritrelilerin düzenlediği bir partide 50 kişi yaralandı. Eylül ayında Tel Aviv'de, Eritre hükümetinin muhaliflerinin ülkenin büyükelçiliğinde düzenlenen bir etkinliğe karşı düzenlediği protestonun şiddete dönüşmesi sonucu düzinelerce kişi yaralandı.


ayrıca oku







Yaklaşık üç milyon nüfusuyla Eritre, Afrika'nın kuzeydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında yer alıyor ve uluslararası alanda büyük ölçüde izole edilmiş durumda. Etiyopya'dan bağımsızlığın 30 yıl önce onlarca yıl süren bir savaşta kazanılmasından bu yana, Başkan Isayas Afewerki ülkeyi tek parti diktatörlüğüyle yönetti. Siyasi partiler yasaklanıyor, ifade ve basın özgürlüğü ciddi biçimde kısıtlanıyor. Ne parlamento var, ne bağımsız mahkemeler, ne de sivil toplum kuruluşları. Ayrıca birçok insanın yurt dışına kaçtığı sıkı bir askerlik ve zorunlu çalışma sistemi de mevcut.