Bilgi kuramı Nedir Özet ?

Genctan

Global Mod
Global Mod
Bilgi kuram, bilgiye erisim surecinin cesitli ve karmask yonlerini acklamaya yonelik bir kuramdr. Bilgi kuram, bilginin nasl uretildigi, nasl alndg ve nasl kullanldg hakknda fikirler sunar. Kuram, bilginin uretim sureclerini, ogrenme sureclerini, iletisim sureclerini ve bilgiye erisim sureclerini, geleneksel ve dijital ortamlarda inceler.

Bilgi Uretim Surecleri ve Bilgi Kuram

Bilgi kuram, bilgi uretim sureclerinin onemini ve bicimini vurgulamaktadr. Bilgi uretim surecleri, ogrenme ve uretme sureclerini kapsar. Ogrenme sureci, ogrenci tarafndan yeni bilgilerin kazanlmasn ve kavranmasn icerir. Uretme sureci ise, ogrencinin kazandg bilginin kullanlmasn ve uretilen bilginin kullanmn icerir. Bilgi kuram, ogrenme ve uretme sureclerinin iki temel ogesi tarafndan belirlendigine inanr: ogrenmeyi tesvik eden oduller ve ogrenmeyi zorlastran engeller.

Bilgiye Erisim ve Bilgi Kuram

Bilgi kuram, bilgiye erisimin onemini vurgular. Bilgiye erisim sureci, kullanclarn bilgiye erisim icin kullandklar herhangi bir kaynak, arac veya sistem tarafndan belirlenir. Bilgiye erisim sureci, kullancnn bilgiye erisimini ogrenmesi ve kullanmasn kolaylastran veya zorlastran faktorleri de kapsar. Bilgi kuram, kullanclarn bilgiye erisim surecini kolaylastrmak icin bilgiyi ureten ve erisen topluluklar arasndaki farkllklar kavramak onemli oldugunu ifade eder.

Bilgi Iletisimi ve Bilgi Kuram

Bilgi kuram, bilgi iletisiminin onemini ve bicimini vurgulamaktadr. Bilgi iletisimi, bilginin ureticiden alcya aktarlmasn ve kullanclar arasndaki bilgi alsverisini kapsar. Bilgi iletisiminin temel ogesi, ureticinin bilgi alcsna cekici ve kullanlabilir bir bicimde aktarlmasdr. Bilgi kuram, iletisimin etkinligini arttrmak icin kullanclarn ve ureticilerin bilgi paylasmn kolaylastracak teknolojileri kullanmas gerektigini ifade eder.